Υλικά για τις φακές Beluga
🥗 Υλικά για τη σαλάτα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές για 20-30 λεπτά περίπου μαζί με το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο, το σκόρδο, λίγο αλάτι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Στο τέλος του βρασμού αφαιρούμε το κρεμμύδι και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αβοκάντο, τα ντοματίνια, το αγγουράκι, την πιπεριά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το τόφου και αναμειγνύουμε τα φρέσκα μυρωδικά.
Tips: οι φακές beluga είναι πιο εύπεπτες σε σχέση με τις υπόλοιπες φακές και χρειάζονται μούλιασμα από το βράδυ.
Καλή Απόλαυση!
Περισσότερες πληροφορίες για τις μάυρες φακές:
Θρεπτική αξία
Οι μαύρες φακές είναι ένα όσπριο με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχουν καλές πηγές σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αφού μόνο μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12γρ. πρωτεΐνης και 9γρ. φυτικών ινών.
Πρωτεΐνες
Όλα τα όσπρια, όπως και οι φακές, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, από την οποία όμως λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη. Αυτό το αμινοξύ μπορεί εύκολα να καλυφθεί όταν με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς όπως: φακές με δημητριακά, ψωμί, παξιμάδια (ολικής άλεσης), ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
Φυτικές ίνες
Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (διαλυτές κυρίως). Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα οι διαλυτές, όπως αυτές που περιέχονται στα όσπρια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.
Σίδηρος
Οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου (μη-αιμικού). Είναι όμως απαραίτητο να συνοδεύονται τα όσπρια με τροφές πλούσιες σε:
Αυτές οι ουσίες, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου (περίπου τρεις φορές).
Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης
Η κατανάλωση μαύρης φακής, όπως και άλλων φυτικών τροφών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών και παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις. Καταναλώνοντας μαύρες φακές, μπορείς να μείνεις χορτάτος και με αυξημένη ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πάνω απ’ όλα ευκολοχώνευτες και ενισχύουν την πέψη, μειώνοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Γιατί έχουν μαύρο χρώμα;
Το έντονο μαύρο χρώμα τους οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που τα συναντάμε στα κεράσια, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα μύρτιλλα κ.α. Οι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως οι ανθοκυανίνες έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν την μνήμη και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Το προϊόν δεν περιέχει γλουτένη σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των 20ppm. Κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Το προϊόν δεν περιέχει λακτόζη. Κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.
Το προϊόν δεν περιέχει αλάτι σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,12g ανά 100g προϊόντος.
Το προϊόν δεν περιέχει αλάτι σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,005g ανά 100g προϊόντος.
Πιστοποιημένο προϊόν παραγωγής σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές την βιολογική γεωργίας χωρίς την χρήση χημικών προσθέτων και φυτοφαρμάκων.
Το προϊόν δεν περιέχει σάκχαρα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,5g ανά 100g προϊόντος.
Προϊόν σύμφωνο με την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, απαλλαγμένο από πρώτες ύλες ζωικής προελεύσεως.
Προϊόν σύμφωνο με την χορτοφαγική διατροφή. Δεν περιέχει κρέας και ψάρι.
Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ταυτοποίηση του προϊόντος σχετικά με τον τόπο, περιοχή ή και χώρα καταγωγής, την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και την διασφάλιση παραγωγής του εντός οριοθετημένης γεωγραφικής παραγωγής.