ΓΛΥΚΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by biologikoxorio 19/07/2019 0 Comment(s)
 
 
Πως μπορούμε να βάλουμε τα γλυκά στη ζωή μας με πιο υγιεινό τρόπο! 
 
 
Ένας από τους βασικούς στόχους μιας καλής και αποτελεσματικής διατροφής είναι να μη στερούμαστε
τις αγαπημένες μας γεύσεις αλλά να μάθουμε πως να  εντάξουμε στη διατροφή μας όλα τα τρόφιμα σε
κατάλληλη ποσότητα καθώς και σε συχνότητα.
 
Τις περισσότερες φορές που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό συχνά αγνοούμε ή ακόμα
καλύτερα δεν γνωρίζουμε το μεγάλο θερμιδικό φορτίο που φέρουν λόγω της υψηλής περιεκτηκότητας σε
απλά σάκχαρα (ζάχαρη), λιπάρα οξέα κυρίως κορεσμένα (βούτυρο, γάλα με πλήρες λιπαρά, κρέμα γάλακτος)
διαιτητική χοληστερόλη (αυγά) καθώς και τρανς λιπάρα οξέα  (αρτοσκευάσματα, φυτικά επεξεργασμένα λίπη). 
 
Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με συνέπεια προσλαμβάνοντας
ημερησίως όλα τα θρεπτικά συσταστικά χωρίς όμως να ξεπερνάμε τη θερμιδική μας πρόσληψη θα
πρέπει να κάνουμε σωστές και ισορροπημένες επιλογές στα γλυκά.
 
Αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο καθώς παντού υπάρχουν γλυκοί πειρασμοί που πολλές φορές
δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτούς καταλήγοντας στην υπερκατανάλωση τους μέσα στην ημέρα.
 
Το πιο βασικό βήμα είναι η σωστή οργάνωση των γευμάτων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς
και σε όλη την εβδομάδα.
 
Μικρές ποσότητες γλυκού μέρα παρά μέρα ή ακομά και σε καθημερινή βάση θα μας βοηθήσει σε
σημαντικό βαθμό να περιορίσουμε τις κένες θερμίδες και διατήρηση του σωματικού  βάρους μας. 
 
Υγιεινές επιλογές για γλυκό μπορούμε να τις βρούμε παντού αρκεί να βάλουμε λίγο παραπάνω
οργάνωση και φαντασία στο ημερήσιο μενού μας. 
 
Ρυζόγαλο :
 
Παραδοσιακό γλύκισμα σερβίρεται κρύο ή ζεστό και με κανέλα. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά 
ειδικά αν προσθέσουμε γάλα χαμηλών λιπαρών και περιορίσουμε τη ζάχαρη.
 
Πλούσια πήγη πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α.
 
Για πιο σοκολατένια γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μαύρη σοκολάτα στη περίπτωση που το
φτιάξουμε μόνοι μας μειώνοντας τη ζάχαρη. 
 
 
 Χαλβάς από ταχίνι:
 
Ο ταχινένιος παραδοσιακός χαλβάς περίεχει ταχίνι, γλυκόζη ή μέλι και συχνά το συναντάμε με κακάο,
ξηρούς καρπούς ακόμα και με αποξηραμένα φρούτα.
 
Η θρεπτική του αξία «χτυπάει κόκκινο» λόγω της υψηλής περιεκτηκότητας σε πρωτεΐνη υψηλής
βιολογικής αξίας πιο αναλυτικά όσο υψηλότερη είναι η βιολογική αξία της πρωτεΐνης, τόσο
μεγαλύτερη η ικανότητα του σώματος να την αφομοιώσει.
 
Υψηλή και η περιεκτηκότητα σε λιπαρά και συγκεκριμνένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
 
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μας βοηθάνε στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών.
Η δράση των ελευθέρων ριζών έχει ενοχοποιηθεί επανηλειμένως για την δημιουργία καρκίνου.
 
Ιδιαιτέρη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο μέγεθος της μερίδας του χαλβά όπως και 
να θυμόμαστε πως ότι επιπλέον υλικό συμπεριλαμβάνεται όπως για παράδειγμα σοκολάτα
ή ξηρούς καρπoύς θα πρέπει να συνυπολογίζεται στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη. 
 
Μωσαικό με μαύρη σοκολάτα και μπισκότα βρώμης ή ολικής άλεσης
 
Ένα κομμάτι σπιτικού μωσαικού είναι ιδανικό για τη στιγμή που θα θελήσουμε να γευτούμε
κάτι σε γλύκο.
 
Τροποποιώντας ελάχιστα τη συνταγή μπορούμε να το μετατρέψουμε γρήγορα και εύκολα
σε ένα υγιεινό γλυκό το οποίο θα μας προσφέρει ισορροποημένα όλα τα θρεπτικά συστατικά
χωρίς να ξεπερασούμε τον ημερήσιο διατροφικό μας στόχο. 
 
Τα μπισκότα βρώμης ή ολικής άλεσης περιεχούν υψηλές ποσότητες σε φυτικές ίνες οι οποίες
συμβάλλουν  στην καλύτερη λειτουργία  του γαστρεντερικού συστήματος πετυχαίνοντας έτσι
και τον ημερήσιο στόχο μας σε φυτικές ίνες.
 
Τέλος η μαύρη σοκολάτα θα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες σε καλίου, μαγνησίου,
ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνες Α, Ε και αντιοξειδωτικά.
 
Γιαούρτι με σπιτική μαρμελάδα
 
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες του συμπλέγματος
Β, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών D και A.
 
Προτιμάμε γιαούρτι ημίπάχο 2% σε λιπαρά και μαρμελάδα με λιγότερη ζάχαρη ή
με γλυκαντική φυτική ουσία και χωρίς συντηρητικά .
 
Η μαρμελάδα λόγω ότι έχει ως κύριο συστατικό της το φρούτο ανήκει στη ομάδα των φρούτων. 
 
Παρόλα αυτά η θρεπτική αξία δεν είναι το ίδιο με το να καταναλωθεί ένα φρούτο αλλά σε περίπτωση
που θέλουμε μια αλλαγή στη γεύση μας είναι προτιμότερο να καταναλωθεί μαρμελάδα σε σχέση
κάποιο άλλο γλυκό. 
 
Φρουτοσαλάτα 
 
Βασικά συστατικά της συνταγής, φαντασία και χρώματα. Ίσως το πιο υγιεινό επιδόρπιο και γρήγορο στην
εκτέλεση του αφού χρειαζόμαστε μόνο φρέσκα φρούτα εποχής.
 
Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία κατέχουν έναν ιδιαίτερα
σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. 
 
Αν προσθέσουμε λίγη ποσότητα γιαούρτιου χαμηλό σε λιπαρά καθώς και μία χούφτα ξηρούς καρπούς
έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες από τα φρούτα πρωτεΐνη από το
γιαούρτι και καλή πήγη λιπαρών από τους ξηρούς καρπούς. 
 
Άλλες γλυκές υγιεινές επιλογές:
 
Παστέλι 20-30γρ
Παγωτό σορμπέ
Παγωτό γιαούρτι
Σπιτική λεμονάδα/βυσσινάδα με λιγότερη ζάχαρη ή γλυκαντική ούσια
Σπιτικά σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα και δημητρικά ολικής άλεσης ή αποξηραμένα φρούτα
Καρπούζι- πεπόνι
Φρούτα με λίγη λιωμένη σοκολάτα
 
BONUS TIPS: ΝΑΙ στα γλύκα & πάντα με μέτρo. 
 
Δεν αρκεί μόνο ένα γλυκό για να δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει αντιθέτως εστιάζουμε σε πιο
ποιοτικές επιλογές ως προς τα θρεπτικά συστατικά και στην ποσότητα.
 
Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούμε άνετα να ενταχθούν στα πλαίσια μιας ευρύτερης υγιεινής
διατροφής αλλά ιοθετώντας έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
 

 

Ευχαριστούμε για το άρθρο

Τα Διαιτολογικά  Γραφεία Θαλής Παναγιώτου
Δασκαρόλη 67,   Γλυφάδα , Τηλ.: 210 9960989
Σωρού 3-5 ,         Μαρούσι , Τηλ.: 211 1117688

www.allazwdiatrofi.gr 

Leave a Comment